Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 17:29 - Едно чудато приключение
Автор: greg68 Категория: Новини   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2010 17:36


За множество хора едва ли е приоритетно да знаят, че всяка година в средата на зимата (обикновено и в средата на м. Януари) се прави среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Преброяване в мащаба  - цяла Европа. В рамките на два дни на територията на цяла Европа се втурват хиляди хора, които по специална методика, определени маршрути, точки и оборудване броят птици... Да звучи налудничаво, но аз като участник бих казал, че едно готино приключение ;)
тук ще споделя с вас информация от проведеното тазгодишно такова, в което отново участвах, а от вас - очаквам коментари :)
Резултати от Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в района на Свищов [ 2010-01-19 02:20:10 ]

Големият победител в надпреварата за най-голямо видово разнообразие и численост на водолюбиви птици по време на приключилото през уикенда Среднозимно преброяване в района на Свищов за първи път от години насам се оказаха не реките, а малките водоеми (микроязовирите и блатата). Това сочат данните от обработените полеви дневници на четирите екипа от доброволци на БДЗП-Свищов.

Отличните метеорологични условия и незамръзналите водоеми ни караха да мислим, че ни предстои да установим високи числености, но за съжаление очакванията ни не се оправдаха. Все пак въпреки наличието на водолюбиви птици, тяхното видово разнообразие и числености се оказаха доста ниски в сравнение с минали години. Къде бяха многохилядните ята от диви гъски, смесените ята от патици и потапници, нямаше ги и чайките, кормораните и пеликаните, предпочитащи района през зимните месеци.

В полевите дневници записахме 24 водолюбиви вида птици с обща численост 2744 индивида. С най-голяма численост са зеленоглавите патици, големите белочели гъски и кормораните.
Блатата на остров Персин
още веднъж доказаха своята уникална орнитологична стойност привличайки почти всички птици от р. Дунав в района към възстановената влажна зона на острова. Двойките морски орли вече бяха накацали покрай своите гнезда, а двете млади орлета дебнеха своите жертви по блатата. Малкото микроязовирче край село Масларево вече близо месец дава подслон на ято от 43 пойни лебеда и няколко неми, които вече започнаха своите брачни танци. Тук наблюдавахме и уникална бяла патица, която впоследствие се оказа частичен албинос на зеленоглава патица (Anas platyrhynchos).

За първи път през тази година към дунавския ни екип се присъедини и колега от Румънското орнитологично дружество – SOR/BirdLife Румъния.
БДЗП благодари на всички свои доброволци за съдействието, което оказаха за пореден път при провеждането на това преброяване.


image image image image
Екипът на БДЗП Свищов Двойка неми лебеди (Cygnus olor) Микроязовир край с. Масларево Екипът на БДЗП с участието на представител на Румънското орнитологично дружество SOR/BirdLife Румъния
image image    
  Ято зеленоглави патици с един частичен албинос

Ето и къде може да се намери обхватна информация по темата която подхванах:

http://bspb.org/show2.php?id=1425&menu_id=33

Ще се опитам да кача и снимки от приключението ;) ... дано успея.

Поздрави от Свищов!


Тагове:   едно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greg68
Категория: Новини
Прочетен: 45647
Постинги: 12
Коментари: 31
Гласове: 880
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930